DTF vs. zeefdruk: wat is nou het verschil?

Geen idee wat voor druktechniek het meest geschikt is voor jouw volgende project? Als je twijfelt tussen DTF en zeefdruk, is onze blog hierover misschien wel de doorslaggevende factor. We vertellen je de kenmerken van elke techniek, leggen de verschillen uit en kijken naar de voordelen van elke techniek, maar ook naar eventuele uitdagingen.

Wat is het verschil tussen DTF en zeefdruk?

Zowel DTF en zeefdruk zijn op het moment enorm populaire druktechnieken en leveren beide uitstekende resultaten op. Om deze twee technieken goed te vergelijken, samen met de zeefdruktransfers, kijken we naar wat ze zijn, hoe de technieken werken en hoe ze verschillen.

DTF-transfers

Direct to Film (DTF) is een techniek waarbij een ontwerp rechtstreeks op folie wordt geprint en met lijmpoeder wordt bedekt. De print wordt vervolgens met een drukpers aangebracht op textiel, wat resulteert in een print van hoge kwaliteit. DTF blinkt uit in zijn veelzijdigheid: het kan ingewikkelde, full-colour ontwerpen overbrengen op een breed scala aan materialen, zelfs op moeilijk te printen donkere en gestructureerde oppervlakken.

Zeefdruk

Vervolgens hebben we traditionele zeefdruk. Deze methode bestaat uit het maken van een scherm voor elke kleur in een ontwerp en het aanbrengen van inktlagen op het printoppervlak. Elke kleur wordt één voor één op een ander scherm aangebracht en gecombineerd om het uiteindelijke resultaat te bereiken. Zeefdruk staat bekend om zijn duurzaamheid en levendige kleuren, en is een populaire keuze voor grote bestellingen vanwege de aantrekkelijke kosten bij grote hoeveelheden.

Zeefdruktransfers

Zeefdruktransfers zijn een subcategorie van zeefdruk waarbij een zeefdrukontwerp op speciaal een speciale folie wordt afgedrukt. Het geprinte ontwerp kan vervolgens met een drukpers op kleding worden gedrukt, net als bij een DTF-transfer. Deze techniek biedt de voordelen van traditioneel zeefdrukken, maar met extra gemak: je kan de transfers in grote hoeveelheden afnemen en ze later pas drukken.

DTF vs. zeefdruk voor bedrijven

Als bedrijf moet je je druktechniek zorgvuldig kiezen, waarbij je rekening houdt met verschillende factoren die invloed kunnen hebben op het eindresultaat en de klanttevredenheid. Hieronder volgt een kort overzicht van de verschillen tussen DTF, zeefdruk en zeefdruktransfers.

Verschillen tussen DTF, zeefdruk en zeefdruktransfers

Opstart- en exploitatiekosten: Traditioneel zeefdrukken brengt hogere initiële kosten met zich mee, waaronder het maken van zeefdruk schermen, inkt en arbeid, vooral als het om full-colour ontwerpen gaat. DTF-transfers en zeefdruktransfers hebben lagere instelkosten, waardoor kleine oplages ook betaalbaar zijn.

Complexiteit van ontwerpen en kleuren: DTF blinkt uit in het verwerken van ingewikkelde, veelkleurige ontwerpen, omdat je met een DTF-printer één keer full-colour afbeeldingen kan printen. Zeefdruk is ideaal voor eenvoudigere ontwerpen of ontwerpen met minder kleuren, omdat er voor elke kleur een apart scherm nodig is.

Veelzijdigheid: DTF is enorm veelzijdig en kan op verschillende materialen worden aangebracht, waaronder donkere en gestructureerde stoffen. Zeefdruk is dan wel effectief op lichte, gladde oppervlakken, maar heeft moeite met donkere materialen en vereist verschillende soorten inkt voor verschillende materialen.

Doorlooptijd: DTF heeft een snellere doorlooptijd omdat het alle kleuren tegelijkertijd print. Zeefdrukken vereist meer tijd door het maken van schermen en het feit dat het moet drogen tussen elke kleurlaag.

DTF vs. zeefdrukken voor particulieren en merken

Of je nu een hobbyist bent die een nieuwe druktechniek uitprobeert of een startend merk dat een klein aantal producten wilt bedrukken, de door jou gekozen druktechniek heeft een grote invloed op het eindproduct. Hieronder vergelijken we DTF, zeefdruk en zeefdruktransfers op verschillende factoren.

Kwaliteit van de prints

Met DTF kan je fotorealistische prints van hoge resolutie laten maken dankzij de mogelijkheid om kleurenafbeeldingen met indrukwekkende details te printen. Zeefdruk levert wel levendige kleuren op, maar heeft moeite met complexe of gedetailleerde ontwerpen. Zeefdruktransfers bieden, net als zeefdruk, heldere kleuren, maar de kwaliteit hangt grotendeels af van de zeefdrukkwaliteit die is gebruikt om ze te maken.

Kleurweergave

DTF-transfers blinken uit in het printen van een breed scala aan kleuren in één afdruk, waardoor ze ideaal zijn voor kleurrijke of complexe ontwerpen. Zeefdruk vereist voor elke kleur een nieuw scherm, waardoor het geschikter is voor ontwerpen met weinig kleuren of die specifieke, nauwkeurige kleuren nodig hebben. Zeefdruktransfers worden, net als zeefdruk, beperkt door het aantal kleuren dat ze efficiënt kunnen printen in een ontwerp.

Kosten

Voor particulieren hangt de kosteneffectiviteit van elke methode af van de schaal en complexiteit van het project. DTF-transfers hebben geen opstartkosten en zijn voordelig bij zowel grote als kleine aantallen. Zeefdruk kan voor grote hoeveelheden goedkoper zijn, maar brengt hogere instelkosten met zich mee. Zeefdruktransfers bieden een middenweg.

Veelzijdigheid

DTF-transfers zijn veelzijdig en kunnen gedrukt worden op veel verschillende materialen, waaronder katoen, polyester en mengsels, maar is vaak niet geschikt voor bijv. softshell jassen en gesublimeerde shirts omdat dat wilt doorbloeden. Zeefdruk werkt goed op katoen en bepaalde synthetische stoffen, maar voor andere materialen kan speciale inkt nodig zijn. Zeefdruktransfers bieden dezelfde veelzijdigheid als zeefdruk, omdat het in principe gewoon kant-en-klare zeefdrukken zijn.

Duurzaamheid

Met de juiste zorg zijn DTF-transfers duurzaam en bestand tegen vele wasbeurten. Zeefdruk brengt inkt rechtstreeks op de stof aan, wat ook resulteert in een duurzame opdruk. Zeefdruktransfers zorgen ook voor een duurzame opdruk.

Ontwerpbeperkingen en mogelijkheden

DTF-transfers bieden onbeperkte ontwerpmogelijkheden, van ingewikkelde details tot kleurenafbeeldingen. Zeefdruk blinkt uit met eenvoudige, gedurfde ontwerpen en heeft moeite met complexe ontwerpen. Zeefdruktransfers hebben dezelfde beperkingen als normale zeefdruk.

Doorlooptijd

DTF-transfers hebben een snelle doorlooptijd, voor zowel eenvoudige als complexe, meerkleurige ontwerpen. Zeefdrukken kan langer duren omdat er schermen moeten worden gemaakt en omdat het moet drogen na elke kleurlaag. Het maken van zeefdruktransfers duurt langer dan het maken van DTF-transfers.

Inktsoorten

DTF-transfers maken gebruik van op water gebaseerde, gepigmenteerde inkten volgens het CMYK-proces voor full-colour prints, en een speciale witte inktbasis voor levendige kleuren op donkere kledingstukken. Zeefdruk maakt gebruik van op petroleum gebaseerde Plastisol-inkten, die duurzaam en levendig zijn, maar een speciale behandeling nodig hebben en een hoog verwarmingsproces vereisen om op te drogen. Zeefdruktransfers gebruiken hetzelfde type inkt als zeefdruk en worden volgens die methode gemaakt.

Veelgestelde vragen

Kan ik DTF of zeefdruk op alle soorten stof gebruiken?

DTF-transfers werken uitzonderlijk goed op lichte en donkere stoffen en zijn geschikt voor katoen, polyester en mengsels. Wel moet je uitkijken met softshell jassen en gesublimeerde kleding, dit zorgt meestal voor doorbloeding. Zeefdruk is veelzijdig, maar biedt mogelijk niet dezelfde levendigheid qua kleuren op donkere stoffen als er geen basislaag van witte inkt is aangebracht.

Is DTF milieuvriendelijker dan zeefdruk?

DTF-printing maakt gebruik van inkt op waterbasis, vereist geen fysieke schermen of chemische reinigingsmiddelen en wordt als milieuvriendelijker beschouwd. Bij zeefdrukken zijn chemicaliën en oplosmiddelen betrokken, vooral tijdens de voorbereiding en het schoonmaken van de schermen.

Hoe verhoudt het gevoel van DTF-print zich tot zeefdruk?

DTF-prints voelen zachter en dunner aan en hebben een gladder oppervlak. Zeefdrukken kunnen ook zacht zijn, maar zitten meestal dikker op de stof, vooral op donkere stoffen waar een dikke inktbasis nodig is.

Hoe duurzaam is DTF vergeleken met zeefdruk wat betreft wassen en slijtage?

Zowel DTF als zeefdruk kunnen met de juiste zorg zeer duurzaam zijn. Als de transfers juist zijn aangebracht, zijn DTF-transfers bestand tegen vele wasbeurten zonder vervaging of scheuren. Zeefdrukken kunnen ook zeer lang meegaan, maar kunnen na verloop van tijd scheuren door de dikkere inktlagen.

Kan ik met DTF hetzelfde detailniveau bereiken in een ontwerp als met zeefdruk?

Dankzij het digitale printproces blinkt DTF uit in het reproduceren van gedetailleerde en full-colour ontwerpen. Zeefdruk kan ook complexe ontwerpen opleveren, maar kan een beperktere optie zijn voor ingewikkelde, meerkleurige patronen vanwege het gebruik van afzonderlijke schermen voor elke kleur.

DTF vs. zeefdruk: wat is nou beter?

Bepalen wat beter is, hangt af van jouw vereisten: DTF blinkt uit in levendige, full-colour ontwerpen op donkere stoffen en is kosteneffectief voor zowel grote als kleine oplages, terwijl zeefdruk een betere keuze kan zijn voor grotere oplagen met eenvoudige ontwerpen dankzij de schaalbaarheid en kosteneffectiviteit bij grote oplages.